Airco zelf installeren

snelkoppeling doe het zelf airco

Een handige doe het zelver kan een airco zeker zelf installeren. Daarmee bespaart hij flink wat geld. Laat je niet beperken tot de airco's die speciaal gemaakt zijn voor zelf installatie!

Beperk je niet tot een keuze van een airco

Sommige airco fabrikanten, zoals Eurom, Home Appliance, Maiko, Zibro, hebben een speciale versie gemaakt voor klussers. Deze airco's hebben voorgevulde leidingen die op een eenvoudige manier te koppelen zijn op de outdoor unit. De bekendste verbindingssystemen zijn "Easy connect" en soort "stekker" snelkoppeling.

De airco's die aangeboden worden om zelf te monteren zijn meestal niet de zuinigste en stilste. Laat je keuze echter niet beperken tot de modellen die speciaal voor doe-het-zelvers zijn gemaakt. Ook een LG, Mitsubishi, Daikin e.d. airco's kan je zelf installeren ze hebben namelijk goede montageinstructies. Het enige wat je niet kan is de koelleiding vacuümzuigen, vullen met koelmiddel en aansluiten op de outdoor unit. Maar dat is niet erg, je kan met de leverancier daar afspraken over maken. Je doet 90% van de installatie en zij komen de laatste handelingen uitvoeren. Daardoor zullen de installatiekosten veel lager zijn.

snelkoppeling doe het zelf airco

Nadelen van doe het zelf airco's

De speciaal voor klussers gemaakte airco's hebben met koelmiddel voorgevulde leidingen en een snelkoppeling, maar die leiding kan je niet op maat maken want als je er knipt of zaagt stroomt het koelmiddel er uit. De lengte van de leidingen is dus nooit op maat. Meestal is de leidinglengte vier meter. Bij veel installaties hou je leiding over die je buiten ergens moet wegwerken, dat is niet fraai.

montagebalk voor plat dak montage airco

Altijd extra's

De outdoor unit van de airco moet ergens geïnstalleerd worden, dat kan tegen de muur of op het dak of op de grond. Afhankelijk van de installatiemethode moet je de daarbij behorende installatiematerialen bij kopen. Die worden vrijwel altijd los verkocht. Denk ook de leidinggoten voor buiten én binnen waarin de leidingen netjes weggewerkt kunnen worden.

Gatenboor 70 mm

De koelleiding moet de muur door, dus moet een gat geboord worden. Dat is bij vrijwel alle airco's een gat van 70 mm. Zo'n boor heb je doorgaans niet liggen. Huur die bij een bouwmarkt. Boor eerst een gat van 8 mm dwars door de muur. Ga daarna met de gatenboor eerst een gat boren van binnen naar buiten maar boor alleen de binnenmuur weg. Ga daarna naar buiten en boor van buiten naar binnen. Zou je in een keer van binnen naar buiten boren dan heb je grote kans dat de muur lelijk afbrokkelt.

230 Volt

De airco moet aangesloten worden op het elektriciteitsnet. Zorg dat de steker altijd bereikbaar is in geval van een calamiteit.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­