Airco als energiezuinig alternatief voor de verwarming?

zibro sc3125 split unit airco
Zibro SC3125 split unit airco die ook als verwarming kan werken

Het is zo simpel dat we ons afvragen waarom het niet veel eerder is gedaan. Een airco koelt normaal gesproken de binnenlucht af en geeft die warmte af aan de buitenlucht. Zou je dat proces kunnen omdraaien? Zeker en wis, de airco gaat de buitenlucht afkoelen en die warmte geeft hij af aan de binnenlucht. Zie hier de geboorte van een airco die als verwarming werkt. Het werkt echt, en ook nog eens heel efficiënt en goedkoop! Airco's die specifiek gebruikt wordt voor verwarmingstaken worden meestal "warmtepompen" genoemd.

Waarom zou je een airco als verwarming willen gebruiken?

Gewoon omdat het je geld bespaart omdat een airco veel energiezuiniger is dan een cv ketel! Je hebt je oog laten vallen op een airconditioning om het in de zomer verkoeling te geven, als je dan toch zo'n apparaat gaat kopen is het handig om te controleren of hij ook als verwarming (warmtepomp) ingezet kan worden.

In het grootste gedeelte van het stookseizoen is een airco als verwarming veel goedkoper dan gasgestookte hr cv ketel. Dat komt omdat het rendement ver boven de 350% stijgt terwijl een cv ketel niet verder kan komen dan 100%. Vergelijk airco's wel op een hoge COP of SCOP waarde. Tegenwoordig halen airco's gemakkelijk een COP waarde van 4 of hoger. Hoe hoger die waarde hoe minder energie het verwarmen kost, dus goedkoper de airco / verwarming in het gebruik is. We houden een pagina bij met de best presterende en energiezuinige airco's. Alleen in hartje winter als de temperatuur onder het vriespunt zakt is de hr cv ketel zuiniger.

Warmtepomp uitvoeringen geschikt voor verwarming

Airco's die als verwarming werken functioneren weten we uit eigen ervaring zeer goed. Wel zijn een aantal kanttekeningen te plaatsen waar je goed op moet letten. Je kan de airco's die als verwarming werken indelen in twee groepen.

 • Airco in de vorm van de veel gebruikte split-unit airco die een kamer kunnen koelen of verwarmen.
 • Airco / warmtepomp die gebruikt wordt in combinatie met een cv-ketel en de radiators in het hele huis kunnen verwarmen.
verwarming met split-unit aircoverwarmen met warmtepomp
 • eenvoudige installatie, cv installatie kan blijven bestaan
 • zeer hoog rendement bij buiten temperaturen boven het vriespunt
 • maakt meer geluid dan een cv radiator
 • werkt nog wel onder het vriespunt maar is minder zuinig dan cv ketel
 • verwarmd maar een kamer (bij een multi-split meerdere kamers)
 • In het hele stookseizoen het hoogst haalbare rendement
 • apparaat kiest zelf de meest optimale / goedkoopste verwarmingstechniek: cv ketel of warmtepomp
 • hele huis wordt verwarmd via cv installatie / radiatoren
 • nog vrij hoge aanschafprijs
 • buiten unit is noodzakelijk (t.o.v. traditionele cv ketel)

Airco's / warmtepompen in combinatie met een cv-ketel

Steeds meer fabrikanten leveren warmtepompen in combinatie met een cv ketel waarmee het beste uit twee werelden gecombineerd wordt. De HR cv-ketel die optimale prestaties levert als de temperaturen buiten onder het vriespunt komen en zodra de buitentemperatuur hoger wordt schakelt de cv-ketel zich uit en zal de warmtepomp (omgekeerde airco) op een veel zuinigere manier de cv installatie verwarmen op basis van de buitenlucht (die inderdaad kouder is maar door de warmtepomp in temperatuur verhoogd is). Het omschakelpunt wanneer de cv ketel en wanneer de warmtepomp wordt gebruikt als verwarming is afhankelijk van de prijs van gas en de prijs van elektriciteit. Die waarden moet je dan ook (laten) instellen in de verwarmingsinstallatie.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­