Split unit airco's - wandmodel

airco
Daikin ftxs60 indoor- en outdoor unit

Wanneer je verkoeling op prijs stelt en dit ook nog eens zo energiezuinig wil doen dan is een split-unit airco verreweg de beste oplossing. Daarnaast neemt hij geen ruimte in beslag in tegenstelling tot mobiele airco's die altijd een sta-in-de-weg zijn. Bekende merken zijn: Daikin, Gree, LG, Panasonic, Toshiba en Mitsubishi. De reden dat dit type een split airco wordt genoemd komt doordat de airco uit twee eenheden (units) bestaat, het binnen deel (indoor unit) en het buiten deel (outdoor unit).

Wat zijn de belangrijkste argumenten om een split unit airco te kopen?

Een split unit airco heeft drie belangrijke voordelen ten opzichte van andere airco's:

  • energiezuinig
  • minst geluid
  • neemt geen ruimte in

De split unit airco's zijn de meest energiezuinige airco's en maken daarom het minste beslag op je portemonnee. Daarnaast maken ze van alle airco typen het minst geluid. De indoor unit is enorm stil (bij de A-merken) en de outdoor unit maken relatief weinig geluid. Daarnaast worden split unit airco's tegen de wand gemonteerd, vandaar ook de term "wandmodel airco" waardoor deze geen vloeroppervlakte in beslag neemt.

airco
Op dit moment de meest energiezuinige airco, de Mitsubishi SRK20 ZJX-S

Installatie

De split airco wandmodellen moeten wel door een airco installatiebedrijf geïnstalleerd worden. Zo'n bedrijf moet STEK gecertificeerd zijn. Zo'n certificaat krijgt het bedrijf als zij gekwalificeerd zijn (bewezen kennis hebben) voor het installeren van airco's en op een milieubewuste manier omgaan met koelmiddelen. Controleer voordat je een bedrijf opdracht geeft tot de levering en installatie van een airco of deze STEK gecertificeerd is. Op de homepagina van Stek.nl kan je een gecertificeerde Stek installateur bij jou in de buurt vinden.

De installatie van een split-unit airco bestaat uit een indoor unit die meestal hoog in de kamer aan de muur wordt gehangen en een outdoor unit die aan de buitenmuur hangt, op het platte dak staat of in het geval van de begane grond op een tegel in de tuin staat. Nadat samen met jou de beste plaats voor de indoor unit is bepaald zal men eerst de indoor unit ophangen en een gat naar buiten boren waar de koelleidingen en de condens leiding door zal gaan. Daarna installeert men de buiten unit. Overleg met de installateur wat de beste plaats is voor de outdoor unit. Vraag vooral wat de beste plek is in verband met de eventuele geluidsoverlast die door doorgifte van trillingen zou kunnen ontstaan. De installatie aan de muur lijkt hierbij een voorkeur te hebben dan op een plat dak omdat een muur een "harder materiaal" is en geluid minder makkelijk doorgeeft dan een plat dak.

Geluid

In de indoor unit zit een ventilator en ventilatoren maken nou eenmaal geluid. De ene wat meer dan de ander. Goedkopere airco's maken duidelijk meer geluid dan duurdere A-merk modellen. Een airco heeft meestal drie standen voor de ventilator. Hoe krachtiger de ventilator moet draaien hoe meer geluid deze maakt. Het geluid wordt uitgedrukt in dB(A). Hoe lager het getal hoe minder geluid de airco maakt. In de stilste stand maakt een goede airco ongeveer 20 dB(A) en dat is haast verwaarloosbaar. Maar deze laagste stand is natuurlijk niet geschikt om een hete kamer in een korte tijd af te koelen.

Meestal wordt daarom gekozen voor de "auto" stand van de ventilator. Daarbij kiest de airco zelf voor de beste ventilator snelheid. Tijdens de eerste fase zal de ventilator vrij snel draaien en duidelijk maar niet overdreven hard hoorbaar zijn. Een telefoongesprek houden is nog steeds heel goed mogelijk. Wanneer de ruimte na enige tijd op temperatuur komt zal de airco vanzelf de meest stille ventilator stand kiezen en is dan haast onhoorbaar.

De outdoor unit maakt wel wat meer geluid maar ook zijn hier de A-merken duidelijk stiller. Probeer tijdens de installatie met dit geluid rekening te houden. Denk bijvoorbeeld aan de buren.

Verwarming

Wandmodel split unit airco's kunnen vrijwel allemaal ook als verwarming werken. Zelfs zeer energiezuinig. Zuiniger dat een cv ketel en dan vooral in de periode tot aan het vriespunt. Hoewel de airco tot -15° C zal blijven werken zal hij onder het vriespunt minder efficiënt werken. Maak dus vooral in het na- en voorseizoen gebruik van deze zeer efficiënte vorm van verwarming.

Energieverbruik

Vaak wordt gezegd dat airco's energieverslinders zijn. Dat blijkt geenszins het geval te zijn, ze zijn juist zeer zuinig. We houden op deze pagina de meest energiezuinige airco wandmodellen bij. Kies bewust voor een energiezuinige airco met een zo hoog mogelijke SEER waarde (voor bij het koelen) en SCOP waarde (voor bij het verwarmen). Geef liever een klein beetje meer geld uit voor een zeer zuinig model, dat extra geld haal je dubbel en dwars terug tijdens het gebruik.

Luchtfiltering

Een airco koelt niet alleen en tegenwoordig kan hij ook verwarmen, maar hij filtert ook nog eens de lucht. De meest basale filter is een kunststof gaasfilter die relatief grote stofdeeltjes uit de lucht filtert. Die gaasfilters kan je heel eenvoudig uit het wandmodel halen en met de stofzuiger schoonzuigen en onder een lauwwarme kraan schoonspoelen eventueel met een zacht sopje. Laat de gaasfilters even opdrogen voordat je ze weer terugzet.

Luxere wandmodellen airco's hebben uitgebreide luchtfiltertechnieken. Sommige gebruiken een actief koolstoffilter die nare luchtjes kan verwijderen. Dit filter is op een gegeven moment "op" en moet vervangen worden. Dat geldt niet voor filters op basis van zeoliet

Sommige airco's werken met elektrostatisch filter of ionisator. Deze laatste produceren een heel klein beetje ozon waardoor schadelijke stoffen uit de lucht worden verwijderd. Deze technieken worden ook bij professionele luchtzuiveringsinstallaties toegepast.

Luchtverversing

Vrijwel alle airco's koelen alleen maar de lucht. De lucht in de te koelen kamer wordt niet ververst alleen maar gekoeld. Wanneer je een airco wilt hebben die ook een beetje verse lucht van buiten zuigt en je kamer in brengt dan zal je daar specifiek de airco op moeten selecteren. De keuze is dan sterk beperkt. De installatie zal dan ook wat ingrijpender zijn omdat naast de koelleidingen ook een luchtleiding van buiten naar binnen gebracht moet worden.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­