Airco: een introductie

in dit artikel introduceren we je de basis zaken van een airco met veel verwijzingen naar andere artikelen die deze termen en technieken nader uitleggen.
Een airconditioning kan je verkoeling brengen maar wat velen niet weten dat een airco (in de meeste gevallen, afhankelijk van het model) ook kan verwarmen. Dat verwarmen kunnen ze ook nog eens zeer energiezuinig. Zuiniger zelfs dan een hr cv-ketel (voor het grootste deel van de seizoenen).
Een airco is in vele uitvoeringen te koop en verschillen voornamelijk in de toepassing. Weet dat de koelkwaliteiten zeer sterk verschillen en daarbij het rendement. De mobiele airco, hoe handig hij ook lijkt, is feitelijk een onding en koelt zeer slecht en wordt door menigeen na de aankoop niet veel meer gebruikt.
Een goede airco, waar je echt wat aan hebt, is de "split airco" (een klein aantal airco's is ook verkrijgbaar in een mobiele split airco versie). Bij een split airco, de naam zegt het al, is de airco "gesplitst". Je hebt een "buitendeel" en een "binnendeel" die met dunne koelleidingen met elkaar verbonden zijn.
Twee belangrijke punten moet je tijdens de koop van een airco in de gaten houden: de geluidsproductie (uitgedrukt in dB) en het rendement (uitgedrukt in SCOP en/of SEER).
De "herrie" die airco's maken verschilt van "zeer storende herrie" tot "vrijwel onhoorbaar". Het rendement bepaalt hoeveel energie wordt verbruikt tijdens het koelen of verwarmen. De onderlinge rendement verschillen tussen airco's is enorm groot. Zo groot dat het zeer loont om honderden euro's meer uit te geven voor een airco met een hoog rendement omdat je die extra kosten tijdens het gebruik ruimschoots terugverdient. Hier tref je lijst met de best presterende energiezuinige airco's.
Een airco kan een handige klusser best zelf installeren. Je voert dan de meeste werkzaamheden uit zoals het installeren van de indoor en outdoor unit alleen moet een STEK erkende monteur een paar kleine werkzaamheden uitvoeren zoals het aansluiten van de koel leidingen op de outdoor unit.
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie