Mobiele airco - monoblock

sharp cv-p09fr mobiele airco
Sharp CV-P09FR / CV-P10PR is een stille airco

Mobiele airco's zijn reuzehandig en vooral ook zeer goedkoop. Wanneer het te warm wordt pak je de mobiele airco je steekt de steker in het stopcontact en klaar, koelen maar! Het is haast te mooi om waar te zijn. En zoals zo vaak is dat ook zo. We willen je enthousiasme iets temperen en je wijzen op een aantal zaken waar je bij het kopen wellicht niet bij stil staat en het is wijs eerste even je in te lezen voordat je al te enthousiast naar de bouwmarkt rent om zo'n mobiele airco te kopen. Zoals vaak blijken wat addertjes onder het gras te zitten. Mobiele monoblock airco's zijn "hardlopers" bij bouwmarkten, zodra het strandweer wordt. Je kan tegen relatief weinig geld een kamer koelen. Binnen no-time zijn ze vaak uitverkocht. Bekende merken mobiele airco's zijn Sharp, De'Longhi, Whirlpool, Eurom, Zibro en Maiko.

Allesin1

Mobiele airco's zijn in twee versies te koop, we bespreken hier de "monoblock versie". Het andere type is de mobiele split airco. Een monoblock mobiele airco is precies wat het is, een mobiele airco die uit één (mono) stuk (block) bestaat. Dit in tegenstelling tot de mobiele split-unit airco die uit twee delen bestaat, een binnen deel en een buiten deel. De meeste mobiele airco's staan op kleine wieltjes. Dat is makkelijk tijdens het verplaatsen. Dat mag ook wel want met gewichten rond de 30 kg zouden ze anders niet zo mobiel zijn.

Elk voordeel heb zijn nadeel

Het grootste voordeel van een monoblock airco is dat alles in één apparaat zit en je hem overal kan inzetten waar je de ruimte wilt koelen. In dit voordeel schuilt ook gelijk weer het grootste probleem, de verschillende onderdelen van een airco maken best wat geluid en als alles in één apparaat zit dan maakt dat flink wat geluid. Zo veel zelfs dat het (bij de meeste modellen) soms hinderlijk kan zijn. De grootste herriemaker is de compressor en die zit bij een split-unit systeem buiten waardoor je die niet hoort. Maar bij de monoblock mobiele airco's zit die compressor in het apparaat zelf. Je haalt als het ware de herrie naar binnen.

Waar blijft het condenswater?

Bij het koelen van de lucht ontstaat altijd condenswater en die moet ergens blijven. Bij vast opgestelde airco's wordt het condenswater met een slangetje naar buiten geleid. Bij de mobiele monoblock airco's zal het condenswater in een speciaal opvangbakje komen. Dat bakje moet je om de paar uur legen. Want een beetje airco produceert zo'n 1 to 2 liter condenswater per uur. Loopt dat bakje haast vol dan zal een beveiligingssensor zorgen dat de airco automatisch uitgeschakeld wordt. Sommige luxere monoblock airco's hebben zo'n opvangbakje niet en voeren het (verdampte) vocht naar buiten af.

Wat doet die dikke slang daar?

Is het leegkiepen van het condenswater "onhandig", nog vervelender is de ontzettend dikke slang (vergelijkbaar met die van een wasdroger) waarmee de hete lucht naar buiten geblazen moet worden. Door deze afvoerbuis ontstaan twee ongemakken. Als eerste is dit dat de mobiele airco altijd vlak bij een raam of deur naar buiten gezet moet worden. En als klap op de vuurpijl moet dat raam of deur op een flinke kier opengezet worden. Opengezet worden? Ja! Die afvoerslang moet zijn warme lucht toch naar buiten blazen? Je zal denken, door het openzetten van een raam of deur wordt toch de warme lucht juist van buiten naar binnen gebracht? Inderdaad, de spijker op zijn kop! Een raam of deur op een kier zetten met sidderend heet weer is als het op een kier laten staan van een koelkast, dat werkt ook niet goed.

delonghi pinguino pacwe111eco mobiele airco
De'longhi Pinguino PACWE111ECO

Met kraan open dweilen

Een slimmerik zal een plankje maken waarin een gat gezaagd is waar precies de slang door steekt maar de rest van de raamopening afsluit. Dat lijkt een slimme oplossing maar is dat uiteindelijk niet. Om dat uit te leggen gebruiken we een voorbeeld.

Stel je hebt een metalen bak waarbij je aan de zijkant onderaan een gat boort. Die bak zet je bijvoorbeeld in een vijver. De bak zal via het gat aan de onderzijde vol stromen. Stel dat je nu een pomp in die bak plaatst en het water uit die bak pompt. Dan daalt de hoeveelheid water maar omdat het waterniveau in de bak lager is dan daarbuiten zal de waterdruk buiten bak groter zijn dan in de bak. Daardoor zal het water naar binnen gaan stromen. Hoe harde je pompt en hoe lager het water komt te staan, hoe harder de bak weer volstroomt omdat het verschil in waterdruk groter is. Je zal hier begrijpen, het is dweilen (oke, pompen) met de "kraan open".

Bij een mobiele monoblock airco gebeurd precies hetzelfde. De airco zuigt lucht uit de kamer en verwarmt dit nog extra door de warmte die uit de kamer onttrokken is. Die verwarmde binnenlucht wordt naar buiten geblazen via slang en een kier in een raam. Door het naar buiten wegblazen van lucht zal in die ruimte een lagere luchtdruk ontstaan (we noemen dit een onderdruk) hierdoor zal, net als bij het voorbeeld hierboven met het water, automatisch de buitenlucht naar binnen gaan stromen. Maar die neemt juist die sidderende warmte mee! Dat is gekkenwerk. Wanneer je de kier hebt opgevuld met een plankje hou je dit proces die luchtstroom van buiten daar wel tegen maar niet op andere plekken in je huis! Door het naar buiten blazen van de binnenlucht door de mobiele monoblock airco zal de luchtdruk in die kamer steeds verder dalen (overdreven gesproken ben je de kamer aan het vacuüm trekken). Door alle kieren en gaten in het huis zal de warme buitenlucht je huis binnen stromen. Hierdoor komt dus toch warme lucht van buiten naar binnen alleen niet in de kamer waar de airco staat. Dus ja, het plankje in de kier van het raam is slim, de kamer waar de airco staat zal wel degelijk koeler worden maar de rest van het huis juist warmer. Hoe je het wendt of keert, een mobiele monoblock airco is als een waterpomp in die metalen bak met een gat die in de vijver staat. Het is dweilen met de kraan open.

Als je maar heel af en toe de airco gebruikt zou het nog een te verdedigen oplossing zijn maar als de airco vaker aan staat dan doe je een aanslag op je portemonnee. Deze airco is doordat hij warme lucht juist van buiten weer aanzuigt zo inefficiënt dat hij onnodig veel elektriciteit gebruikt. Dan is een mobiele split airco of nog beter een vast opgestelde split unit airco vele malen goedkoper ondanks de hogere aanschafkosten.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­