Huis effectief koelen met eenvoudige maatregelen

airco koelingstips

In dit artikel geven we je een aantal tips om je huis effectiever te koelen, zelfs zonder airco heeft dit resultaat.

Tip 1

Gebruik zonwering buiten zoals een knikarmscherm, screens en dergelijke. Alle zonwering buiten houdt de zon maar vooral de warmte buiten in tegenstelling tot de zonwering achter het glas (binnen). Die houden wel het zonlicht tegen maar de warmte is al binnengekomen.

Tip 2

Houdt alle deuren en ramen (als het buiten zo warm is) gesloten. Net als je in hartje winter ook niet het raam of deur open zet, zo moet je, als de mussen van de daken vallen alles potdicht houden. Maar maak wel gebruik van tip 3.

Tip 3

Ventileer en laat koele lucht binnen als het buiten op zijn koudst is. Dat is meestal in de nacht, dus voor het slapengaan de ramen open zetten. Vroeg in de ochtend de ramen weer snel sluiten.

Tip 4

Zet de airco niet te koel. Het is voor de mens helemaal niet goed om een grote overgang te hebben tussen binnen en buiten. Wanneer het buiten 28° C is dan is binnen een temperatuur van 23° C koel genoeg. Dat scheelt ook nog eens veel energie dus geld.

Tip 5

Zet als het even kan, alle warmteproducerende apparaten uit. Denk hierbij aan koffiezetters, printers, verlichting op basis van halogeenlicht (spaarlampen en ledlampen produceren niet zoveel warmte).

witkrijt temperzon hermax

Tip 6

Heb je last van een plat dak die veel warmte afgeeft aan je kamer? Maak hem dan met de tuinsproeier om de zoveel tijd nat. Het water wat verdampt zal warmte onttrekken aan het dak en zodoende het koeler maken.

Een beter alternatief is het plat dak met "kalk" wit te verven. Die "kalk" kan je in een potje van 0,75 liter kopen van Hermadix en heet Temperzon. Dit wordt gebruikt voor het "kalken" van ramen van een (hobby) kas. Het is dus geen echte verf maar een soort van kalk. Deze kalklaag slijt langzaam af door de weersinvloeden. Aan het eind van het seizoen zal een belangrijk deel al weg zijn. Volgend jaar weer even opnieuw doen.

Tip: maak eerst het dak met de veger schoon, en verdun de temperzon met flink wat water (het is anders te dik om te vernevelen) en vernevel het dan met een (goedkope) spuit van 5 liter die je heel goedkoop kan kopen bij bijvoorbeeld Action. Zet de vernevelaar op een grove stand anders verwaait veel van de temperzon. Deze temperzon witkalk kan je ook goed gebruiken op dakramen en dakkoepels om het zonlicht flink tegen te houden maar toch licht door te laten. Grappig: bij regen wordt het haast transparant.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­