Mobiele split airco

eurom ac2400 mobiele split airco
Eurom AC2400 mobiele split unit airco ideaal voor caravan of camper

Mobiele split airco's combineren de voordelen van een mobiele airco met de efficiëntie van een split-airco. Bekende merken mobiele airco's zijn Bosch, Frrido, Eurom en Argo.

Het beste van twee werelden?

Mobiele airco's gebaseerd op het split-airco principe verenigen het beste van twee werelden. Zijn zijn (haast) overal inzetbaar en doordat ze als split airco zijn uitgevoerd koelen ze veel beter dan hun goedkopere mobiele monoblock broeders.

Bij een split airco is de airco gesplitst in twee delen, een indoor unit die de warmte opneemt en verkoeling geeft en met flexibele leiding verbonden is met de outdoor unit. De outdoor unit staat de warmte weer af. Omdat het koelmiddel de warmte naar buiten verplaatst (in tegenstelling tot lucht bij een monoblock airco) zal vrijwel geen warme buitenlucht via het "kiertje" van buiten naar binnen gaan. Alleen hierdoor koelen deze airco's veel beter dan de monoblock airco's.

Want een kiertje is altijd noodzakelijk, de leidingen tussen de twee airco units moeten immers ergens naar buiten en zijn vast gemonteerd aan de airco units. Je kan dus geen gaatje boren en de leidingen daar even door heen steken.

Bij een vast opgestelde split airco is de indoor unit fluisterstil en de buiten unit maakt duidelijk geluid. Bij mobiele split airco's ligt dat wat anders. De indoor unit maakt doorgaans even veel geluid als de outdoor unit. Dat zal je dus voor lief moeten nemen.

Het voordeel van deze mobiele split airco is wel dat in de te koelen ruimte geen (lucht) onderdruk ontstaat zoals dit wel het geval is bij een monoblock mobiele airco en daardoor zal door het "kiertje" geen warme buitenlucht aangezogen worden.

Mobiele split airco's zijn verkrijgbaar in twee typen: die voor gebruik in een caravan, die hebben een hele beperkte koelcapaciteit, het andere type is bedoeld om kamers of kleine kantoorruimten te koelen.

eurom ac7000 mobiele split airco
Eurom AC7000 mobiele split unit speciaal voor caravan of camper (laag stroomverbruik)

Mobiele split airco voor de caravan of camper

Bij de airco's die bedoeld zijn voor caravan of camper verbind een koelleiding de beide units met elkaar. Deze leidingen zijn "een beetje" flexibel maar vooral heel kort. Afstanden van 100 of 125 centimeter is gebruikelijk. Dat betekent dat de indoor unit relatief dicht bij het raam moet hangen. Vaak net er onder. De meeste mobiele split unit airco's hebben haken voor zowel de indoor- als outdoor unit waarmee ze aan het raam gehangen worden.

De airco's die specifiek gemaakt zijn voor caravan of camper hebben (expres) een beperkte capaciteit omdat de stroomsterkte "uit de paal" veelal beperkt beschikbaar is. Trek je te veel stroom dan springt de zekering er uit. Vandaar dat de stroom van deze airco's beperkt zijn tot 1,5 Ampère en dus in iedere camping toegepast kunnen worden. Ondanks het beperkte vermogen brengt hij je toch wel lekkere verkoeling. Verwacht geen enorme temperatuurverlagingen maar een paar graden lager dan buiten en een wat lagere luchtvochtigheid waardoor het niet zo klam is zeker bereikbaar.

We hadden al het nadeel van de geluidsproductie genoemd, en de korte leiding tussen de twee units, daar komt bij dat je meestal niet de hele tijd je raam op een kiertje wilt houden als je weggaat, dan zal je de airco weer moeten verwijderen en dat is toch wel een gedoe. Daarnaast neemt de airco best wat ruimte in beslag, zeker in een caravan of camper.

Mobiele split airco voor thuisgebruik of op kantoor

Mobiele split airco's die een kamer in een huis of kleine kantoorruimte moeten koelen zijn van een andere klasse dan de airco voor caravan of camper. De slangen tussen de units is hierbij een stuk langer. Een lengte rond de 250 cm is gebruikelijk. Het koelvermogen is gelijk aan de normale split airco's die in huizen worden geïnstalleerd. Zo heeft de Argo Oscar twin een koelvermogen van 5 kW. De Bosch PAS0720 Luxe heeft een koelvermogen van 3200 Watt en de Frrido Split een koelvermogen van 3000 Watt. De flexibele leiding tussen de indoor- en outdoor unit is bij deze airco's een stuk langer. Een lengte van 250 centimeter is gebruikelijk.

frrido split mobiele airco
Frrido split mobiele airco

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­