Kost een airco veel aan elektriciteitskosten?

airco

Airco's zijn energieslurpers. Iedereen zegt het dus zal het wel zo zijn? Is dat eigenlijk wel waar? Het is maar hoe je er tegen aan kijkt. In dit artikel proberen we deze uitspraak in een juist perspectief te plaatsen. Bottom line, een airco kost wel geld aan energie maar een airco is vele malen zuiniger dan een cv ketel. Een vreemde vergelijking? Lees verder...

Kost een centrale verwarming veel aan gaskosten?

We dachten, laten we maar eens een nog al verwarrende / prikkelen kop gebruiken. We hebben het hier toch niet over een centrale verwarming maar over een airco? Dat klopt maar we willen het in perspectief plaatsen. Vandaar de vraag of een centrale verwarming veel energie kost.

Nederland heeft een relatief koel klimaat en daarom moeten we een groot gedeelte van het jaar ons huis verwarmen. Verwarmen kost veel energie, daar zal iedereen het over eens zijn. Maar hoeveel kost dat eigenlijk?

2000 W = 2000 W

De kosten van verwarmen is natuurlijk van veel factoren afhankelijk, al was het alleen al de omvang van de te verwarmen ruimte. Daarom kunnen we het niet met een absoluut waarde schrijven. Wat we wel kunnen schrijven is hoeveel energie het kost om een verwarming 2 kW te laten produceren. De meeste verwarmingen werken op aardgas die verstookt wordt in een HR ketel. Het rendement van zo'n ketel is op een paar tienden van procenten na 100%. We ronden het even af, en rekenen met 100%. De hoeveelheid energie die een 2 kW cv ketel nodig heeft is... 2 kW. Ja zal je denken, zo ken ik er ook nog een paar! Maar lees door, we schrijven dit niet voor niets.

571 W = 2000 W?

Stel je woont in een Spanje, daar is het probleem precies omgekeerd van Nederland. Dat is een warm klimaat en een groot deel van het jaar zal men het huis willen verkoelen. Dus wordt daar een airco geïnstalleerd. Stel dat die airco voor 2 kW verkoeling moet zorgen dan is de vraag hoeveel energie kost dat? Dat ligt aan het rendement van de airco. Bij een cv ketel ligt dit op haast 100% maar bij een airco is dit... veel hoger! Een rendement van 350% is heel normaal en bij sommige airco's is dat rendement nog zelfs stukken hoger. Laten we uitgaan van een rendement 350%. Dan is de hoeveelheid energie die je nodig hebt om 2 kW koelvermogen te produceren maar 571 W. Met andere woorden de techniek die gebruikt wordt bij airco's is feitelijk veel energiezuiniger dan bij een cv ketel.

Betekent dit dat een airco maar weinig aan elektriciteit kost?

Dat willen we niet verklaren net als een verwarming veel energie kost, kost een airco ook heel wat energie alleen zoals je hiervoor hebt gelezen een heel stuk minder. Maar als je het verbruikt met iemand die geen airco heeft, ja dan kost een airco altijd meer geld. Maar dat is een vreemde vergelijking. Je vergelijkt de kosten van verwarming toch ook niet iemand die geen verwarming heeft?

Een ding is zeker, het aantal dagen dat we in Nederland een airco nodig hebben is vrij gering. Als je hem met beleid gebruikt, bijvoorbeeld alleen tijdens de heetste dagen van de zomer, dan zijn de kosten vrijwel te verwaarlozen. De afschrijvingskosten van de airco zullen velen malen hoger zijn.

Dus een airco is eigenlijk heel energiezuinig?

Ja, inderdaad. En dat gaan steeds meer mensen en bedrijven merken. Want een airco kan je ook "omdraaien", dan wordt de airco een verwarming. En wel een hele energiezuinige! Lees er meer over in het artikel "verwarmen met een airco" of de pagina waarin de meest energiezuinige airco's die ook als verwarming kunnen werken.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen