Airco als energiezuinig alternatief voor de verwarming?

samsung jungfrau split airco wandmodel
Samsung Jungfrau is een zeer energiezuinig airco en verwarming

Een moderne airco (maar niet allemaal, controleer dit) kan ook "omgekeerd" werken. Normaal gesproken koelt hij de binnenlucht en staat hij de warmte af aan de buitenlucht. Als je dit proces omdraait wordt de buitenlucht afgekoeld en komt die warmte binnen weer vrij. Zie hier de eenvoud van een airco als een verwarming!

Hoe werkt het?

Een airco die als verwarming kan werken, hoe is dat nou mogelijk? We hebben dit uitgelegd in het artikel hoe werkt een airco? en onder het kopje "airco als verwarming" leggen we dit uit.

Is dat wel slim en energiezuinig?

Veel mensen hebben het idee dat een airco een elektriciteit slurper is. Dat klopt totaal niet, maar als je het vergelijkt met de elektriciteitsrekening voordat je een airco had, ja dan kost dat best wat elektriciteit. Maar als je het wat nauwkeuriger bekijkt blijkt een airco eigenlijk heel erg zuinig om te springen met energie. Veel zuiniger dan een hoog rendement cv ketel bijvoorbeeld. Een cv ketel kan haast 100% van de energie uit het gas halen en dat afstaan aan het verwarmingssysteem. Een airco, en we bedonderen je niet, kan met gemak rendementen halen van 300%. Stop nu niet met lezen en denk niet ik wordt hier bedonderd! Het is echt waar en zullen het je uitleggen.

Als voorbeeld, een centrale verwarming die 3000 Watt warmte produceert kost aan gas (uitgaande van een rendement van 100%), inderdaad 3000 Watt (wat je even moet omrekenen naar het aantal kubieke meters gas per tijdseenheid). Het gas dat je verbrandt levert een bepaalde warmte op en dat is het geen wat je krijgt. Moeilijker kan het niet zijn.

Niet zo bij een airco! De benodigde elektriciteit voor een airco, bijvoorbeeld 1000 Watt, wordt niet gebruikt als koelcapaciteit (of in dit kader: de warmte die hij normaal gesproken afstaat aan de buitenlucht). Die 1000 Watt wordt gebruikt om het koudemiddel rond te pompen wat de taak van de compressor is. De elektriciteit wordt alleen voor de compressor gebruikt. Het koelen of verwarmen komt door de "koelcyclus" die uitgelegd is in het artikel "hoe werkt een airco". Door het rondpompen van het koudemiddel wat bijvoorbeeld 1000 Watt kost levert een airco een koel of verwarmingscapaciteit op van zo'n 3000 Watt.

Het is even wennen en het lijkt dat je voor de gek gehouden wordt maar de warmte (of verkoeling) die een airco afgeeft (in Watt) is velen malen meer dan de hoeveelheid Watt die hij als elektriciteit opneemt. Niet ieder airco is even energiezuinig en de verschillen zijn hier zeer groot. De ene airco heeft maar een rendement van bijvoorbeeld 300% terwijl de ander 450% kan behalen. Hoe hoger die waarde hoe minder elektriciteitsverbruik je het dus hoe goedkoper het wordt. De mate van efficiency wordt uitgedrukt in een EER en een COP waarde en sinds 2013 in een SEER en een SCOP waarde.

CV ketel maar niet inleveren?

Je zou denken als een airco zuiniger is dan een cv ketel waarom stappen we dan niet massaal over op een airco en gooien we de cv ketel de deur uit? Daar zijn een aantal redenen voor. De meest belangrijke reden is dat een airco doorgaans maar één ruimte kan koelen of verwarmen. Wil je ieder deel van het huis verwarmen dan zou je een multi-split airco moeten kopen maar de kosten van zo'n multi-split airco zijn een heel stuk hoger dan een cv-installatie. Daarmee is de airco als verwarming nog zeker niet afgeschreven! Een airco zal vaak in de huiskamer gebruikt worden omdat men het daar lekker koel wil hebben in de zomer. Wanneer het buiten koeler wordt en je normaal gesproken de verwarming zou aanzetten is de airco aanzetten maar dan in de verwarmingsstand een zéér energiezuinige keuze. De airco overtreft de cv ketel in zeer ruime mate in energiezuinigheid. Het milieu en je portemonnee zullen hier dik van profiteren. Ook in het voorjaar zal de airco de cv ketel met vlag en wimpel verslaan.

Je zal denken, we missen de winter! Dat klopt. De efficiëntie (het rendement zo je wilt) van de airco als verwarming daalt naarmate de buitenlucht kouder wordt. Een paar graden boven het vriespunt ligt ongeveer het omslagpunt dat een gasgestookte cv ketel goedkoper is dan een airco als verwarming.

Hybride verwarmingssystemen

Een airco als verwarming in combinatie met een cv ketel lijkt een ideale combinatie. En dat is het ook. Vandaar dat steeds meer fabrikanten van cv ketels een hybride (samengesteld) systeem aanbieden. Daarbij wordt naast de traditionele cv ketel ook een airco geïnstalleerd maar dan alleen als verwarming en zal je geen "indoor unit" zien. Die indoor unit bevindt zich dan in de cv ketel. Wanneer het buiten koel maar nog boven het vriespunt is zal dit hybride verwarmingssysteem besluiten om de airco als verwarming in te schakelen. En prettig, het water in de cv installatie wordt dan door de airco verwarmd waardoor je in alle kamers van de warmte kan genieten. Wanneer het gaat vriezen dan schakelt de cv ketel om van airco verwarmen naar gas gestookt verwarmen omdat dit dan goedkoper is. Dat omslagpunt is afhankelijk van de efficiëntie van de gebruikte airco (wat dan "warmtepomp" wordt genoemd) en de prijzen van gas en elektriciteit. Door die prijzen van gas en elektriciteit "in te voeren" zal dit omschakelpunt beïnvloed worden. Wordt gas wat duurder en stijgt de elektriciteitsprijs minder hard dan zal de airco wat langer het huis blijven verwarmen.

Andere voor- en nadelen van een airco als verwarming

Niet alleen is in het voor- en najaar het veel goedkoper om te verwarmen met een airco, een ander voordeel is dat de airco de ruimte veel sneller warm kan maken. Dat komt mede door de ventilator die in de airco zit. Dat is dan ook gelijk het nadeel. Een radiator heeft geen ventilator en is dus intrinsiek stil. Kwaliteit airco's zijn tegenwoordig fluisterstil maar je hoort ze altijd "een beetje" en dat is meer dan de stilte van de radiator. Daarnaast zorgt de ventilator in de airco de lucht sneller rondpompt dan bij een radiator. Je kan dus sneller last krijgen van "trek".

Belangrijke tips voor het aanschaffen van een airco

Wanneer je van plan bent een airco aan te schaffen en je die in een ruimte laat plaatsen die ook verwarmd moet worden in de koude dagen dan is het dus slim om een airco te kiezen die ook als verwarming kan werken. Zeker dan is het helemaal van belang om een zo energiezuinige airco te kopen die je kan krijgen. Ook al moet je wat meer geld uitgeven dan een wat minder zuinig model, dat prijsverschil haal je in de gebruiksduur er dubbel en dwars uit. Kies een airco met een zo hoog mogelijke SCOP waarde.


aanpassing/controle: 20240328

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­